Cateterizarea intermitentă și gestionarea optimă a vezicii urinare.

Lucruri pe care le puteți face pentru a facilita gestionarea vezicii urinare și pentru a îmbunătăți sănătatea vezicii urinare.

Randal: Încerc să planific cateterizări la patru ore. Dacă sunt prin casă, voi încerca să o fac la trei ore. Dacă ies în public, intervalul ar putea fi ceva mai lung. Pentru a planifica, mă asigur că am acces la cateter, la șervețele pentru curățarea echipamentului și un prosop curat pentru a-mi șterge mâinile. Unul dintre principalele lucruri la care trebuie să fii atent atunci când faci autocateterizare este igiena personală. Aranjați-vă mai întâi echipamentul cu mâinile curate, apoi pregătiți totul și introduceți cateterul. Este foarte discret din cauza modului în care o fac și nu necesită deloc eforturi mari. Nu prea am nevoie să planific, ci doar să mă asigur că am echipamentul. Dacă nu am echipamentul, atunci sunt limitat la locul în care merg.

Folosirea cateterizării intermitente este tratamentul preferat atunci când nu puteți goli vezica în mod normal.

Pe lângă cateterizarea de 4-6 ori pe zi, ar trebui să luați în considerare următoarele opțiuni pentru gestionarea vezicii urinare:

Dacă nu depindeți complet de catetere, există modalități de a exersa vezica:

Exerciții de podea pelviană

Unii oameni se confruntă cu afecțiuni ale vezicii urinare care se pot ameliora odată cu exercițiile de podea pelviană. Exercițiile de podea pelviană sunt la fel de relevante pentru femei și bărbați. Se poate realiza atunci când așteptați la coadă, când vă uitați la televizor, citiți o carte, la duș sau ori de câte ori o puteți încadra în viața de zi cu zi. Va trebui să faceți exercițiile zilnic și poate dura câteva luni până când vedeți o îmbunătățire semnificativă. Puteți folosi acest program de exerciții pentru podeaua pelviană pentru a începe pregătirea pentru acea zonă importantă a corpului.

De asemenea, puteți obține diferite aplicații pentru smartphone, care vă pot ajuta să vă amintiți sau să vă faceți mai distractiv exercițiul. Întrebați medicul dacă exercițiile de podea pelviană ar putea fi benefice pentru dumneavoastră.

Reantrenarea vezicii urinare

Unele persoane sunt capabile să-și reantreneze vezica urinară pentru a ajuta la reducerea incontinenței urinare, urmărind întinderea treptată a vezicii urinare, astfel încât să poată deține volume mai mari de urină. Programarea vizitelor la toaletă și întârzierea urinării ar putea face parte din această tehnică. Întrebați medicul dacă reantrenarea vezicii urinare este relevantă pentru dumneavoastră. Reantrenarea vezicii urinare poate fi combinată cu utilizarea unui jurnal al vezicii urinare. Puteți descărca un jurnal al vezicii urinare aici sau creați-vă unul.

Schimbările stilului de viață

Pentru unii oameni, gestionarea simptomelor poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi modificarea dietei pentru a reduce constipația și a reduce cantitatea de băuturi cu cofeină. Programarea aportului de lichide la anumite ore poate fi, de asemenea, utilă, astfel încât nevoia de a urina este mai convenabilă și nu coincide cu ieșitul sau dormitul pe timp de noapte, dar rețineți totuși că trebuie să beți în jur de 1,5 -2 L de lichid pe zi. (cu excepția cazului în care aveți o afecțiune care vă poate limita aportul de lichide)

Medicație

Medicamentele sunt prescrise pentru toate tipurile de probleme ale vezicii urinare. Discutați cu asistentul medical cu privire la utilizarea medicamentelor.

Acestea sunt îndrumări generale menite să vă ajute cu întrebări tipice. Ar trebui să urmați instrucțiunile specifice furnizate de către asistentul medical și în funcție de metoda de cateterizare intermitentă pe care o utilizați.