Sfaturi speciale pentru femeile cu infecții ale tractului urinar

Femeile prezintă un risc mai mare de infecții ale tractului urinar. Citiți sfaturile noastre.

Pe lângă consumul de lichide adecvate, golirea regulată a vezicii urinare și menținerea unei bune igiene personale, femeile trebuie să includă câteva rutine suplimentare pentru a reduce riscul de infectare a tractului urinar.

Precauții atunci când întrețineți relații sexuale

În timpul actului sexual, zona dvs. genitală va fi întotdeauna expusă la bacterii – fie de la dumneavoastră, fie de la partener. Respectați aceste reguli înainte, în timpul și după sex pentru a limita cantitatea de bacterii:

Înainte de sex:

Goliți-vă vezica urinară. O vezică plină poate permite condiții în care bacteriile se pot instala și dezvolta.

Spălați-vă zona genitală sau faceți duș pentru a îndepărta bacteriile.

În timpul sexului:

Dacă vă simțiți uscat în timpul actului sexual, utilizați un gel solubil în apă (lubrifiant) pentru a ajuta la reducerea frecării și a stresului asupra țesutului, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unei ITU. Alți iritanți care pot duce la iritații și traume ale zonei includ diafragmele și spermicidele. Dacă aveți ITU frecvente, discutați cu medicul dumneavoastră metode alternative de contracepție.

După sex:

Goliți vezica imediat după ce ați făcut sex, chiar dacă există doar o cantitate mică de urină în vezica urinară. Acest lucru va elimina potențialele bacterii.

Beți 2-3 pahare de apă și urinați când simțiți nevoia de a face acest lucru. Scopul este de a avea un flux constant de urină pentru a elimina orice bacterie din vezică.

Evitați parfumul „acolo jos”

Nu utilizați spray-uri, deodorante, pulberi sau săpun puternic parfumat pe zona genitală. Unii detergenți pentru rufe, înălbitori și balsamuri pot lăsa reziduuri în lenjeria de corp. Folosiți în schimb produse fără parfum.

De ce?
Parfumul sau alte substanțe chimice parfumate vă pot irita pielea sau provoca reacții alergice. Pielea iritată are un risc mai mare de infectare.

Purtați haine largi și din bumbac

Poate doriți să purtați lenjerie din bumbac și haine largi, astfel încât aerul să poată menține zona din jurul uretrei uscată. Blugii strâmți și lenjeria de corp din nailon nu sunt bune, deoarece pot prinde excesul de umiditate care poate contribui la înmulțirea bacteriilor.

Alte sfaturi bune:

  • Schimbați frecvent protej-slipurile și tampoanele sanitare în timpul menstruației.
  • Aveți grijă la modul în care vă ștergeți – ștergeți întotdeauna din față în spate, astfel încât bacteriile din zona anală să nu fie împinse în uretră.

Citiți mai multe despre cum să evitați infecția tractului urinar.

Acestea sunt îndrumări generale menite să vă ajute cu întrebări tipice. Ar trebui să urmați instrucțiunile specifice furnizate de către asistentul medical și în funcție de metoda de cateterizare intermitentă pe care o utilizați.