Sfaturi utile de igienă pentru cateterizare

Menținerea unei bune igiene a cateterizării (CI) este importantă – iată cum se face.

Samantha: Eu port mereu șervețele pentru copii pentru a mă curăța. Le prefer pe acestea în locul hârtiei igienice. Mă spăl mereu pe mâini înainte și după cateterizare. Simt că mâinile curate sunt esențiale pentru menținerea unei vezici sănătoase.

Chiar dacă utilizarea unui cateter intermitent de unică folosință poate reduce probabilitatea de infecție în comparație cu cateterele permanente, este totuși esențial să mențineți o igienă bună, deoarece pot apărea infecții ale tractului urinar.

Spălați-vă pe mâini

Săpun și apă și/sau un gel antibacterian pentru mâini pot fi utilizate dacă sunteți departe de casă și într-un loc în care apa nu este disponibilă.

Sfaturi pentru igiena mâinilor.

Curățați zona genitală

Acest lucru ar trebui făcut prin ștergerea zonei din față în spate. Este necesar doar un săpun ușor și apă (sau șervețele umede). Uscați cu un tampon sau un prosop curat. Nu atingeți altceva – cu excepția cateterului după ce v-ați spălat pe mâini – și atingeți doar părțile corpului care sunt menite să fie atinse pentru a efectua cateterizarea.

Dacă sunt într-o baie publică?

Aceleași reguli de igienă se aplică peste tot – atât acasă, cât și în deplasare. Dacă trebuie să atingeți ceva după ce vă spălați pe mâini (de exemplu, dacă utilizați un scaun cu rotile, este posibil să atingeți ușa sau jantele pentru mâini), este important să folosiți gel de dezinfectare a mâinilor sau să vă spălați din nou pe mâini.

Cât de des ar trebui să-mi arunc cateterul?

Conform ghidurilor internaționale, se recomandă utilizarea unui cateter steril nou de fiecare dată când efectuați cateterizarea intermitentă. Obiectivul general pentru utilizarea o singură dată a cateterelor intermitente este de a ajuta la menținerea sănătății vezicii urinare și la reducerea potențialului de creștere excesivă a bacteriilor din vezică, deoarece acest lucru poate duce la complicații precum infecții ale tractului urinar.

Spălarea eficientă a mâinilor

Ar trebui să vă spălați mâinile atât înainte, cât și după utilizarea cateterului intermitent pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar (ITU). În calitate de utilizator al cateterului, este deosebit de important să vă spălați corect și frecvent pe mâini, pentru a evita transferul de germeni la cateter sau corp. Un cateter poate prelua bacteriile și împinge bacteriile în vezică.

Urmăriți videoclipurile cu instrucțiuni despre cum să introduceți un cateter (masculin și feminin), unde este prezentată o igienă optimă înainte și după. Le veți găsi în secțiunea „Cum se utilizează diferite produse”.

Amintiți-vă întotdeauna că utilizatorii care efectuează autocateterizarea ar trebui să urmeze sfatul medicului lor.

Acestea sunt îndrumări generale menite să vă ajute cu întrebări tipice. Ar trebui să urmați instrucțiunile specifice furnizate de către asistentul medical și în funcție de metoda de cateterizare intermitentă pe care o utilizați.

Sfaturi pentru igiena mâinilor.