Un cateter este un tub de plastic cu ochiuri (găuri de drenaj), care este utilizat pentru a scurge urina din vezică. Cateterele pot fi atât permanente (Sonda Foley) cât și intermitente. Cateterul intermitent – care este considerat metoda preferată – este introdus la intervale regulate și îndepărtat imediat după ce vezica a fost golită complet.
Catetere cu și fără înveliș
Cateterele trebuie lubrifiate pentru a minimiza frecarea dintre cateter și țesutul din uretră. Puteți obține catetere care au fie un gel, fie un tratament special de suprafață care se activează la apă (înveliș hidrofil). Cele mai avansate catetere sunt deja umede și pot fi utilizate direct din ambalaj.
Ce lungime să alegeți?
În general, cateterul trebuie să fie puțin mai lung decât uretra, care este de 15-20 cm la bărbați și 3-4 cm la femei. Aceasta deoarece ochiurile cateterului nu sunt așezate în vârful cateterului. Puteți obține dimensiuni standard. Bărbații cu prostată mărită ar putea beneficia de o versiune cu vârf ușor curbat (Tiemann).
Cum se găsește cateterul cu dimensiunea potrivită (diametru)?
Este important să selectați dimensiunea potrivită pentru a obține un drenaj optim al vezicii urinare. Majoritatea adulților încep cu un cateter de 12-14 Ch (1 Ch = 0,33 mm diametru). Medicul sau asistenta dumneavoastră vă pot ajuta să decideți ce este mai potrivit pentru dumneavoastră.
Tubul
Cateterele sunt fabricate din diferite materiale, iar unele dintre acestea includ:
- PVC, care este destul de întâlnit în dispozitivele medicale. Conține dedurizatori (ftalați), care pot fi dăunători atât corpului, cât și mediului.
- Silicon, care este un material foarte flexibil și nu are nevoie de dedurizatori de plastic.
- PU (poliuretanul) devine din ce în ce mai popular, deoarece este ferm, dar flexibil și nu conține dedurizatori din plastic.
Un cateter ușor mai ferm poate fi mai ușor de introdus, ceea ce este deosebit de relevant dacă aveți dexteritate manuală limitată. Când alegeți un cateter, asigurați-vă împreună cu medicul și asistenta medicală că materialul folosit nu vă compromite sănătatea (cum ar fi PVC și ftalați) și că este convenabil pentru dumneavoastră.
Ochiurile (găurile de drenaj)
Cateterul are de obicei 2 găuri perforate în capătul tubului. Odată ce cateterul ajunge la vezică, urina va intra în aceste orificii și se va scurge din vezică. Pentru a minimiza riscul de deteriorare a uretrei, căutați ochiuri lustruite și cu înveliș.
Conector/mâner al cateterului
Conectorul de la capătul cateterului permite atașarea unei pungi pentru urină, în cazul în care nu puteți ajunge la o toaletă.
Dacă aveți întrebări cu privire la produsele noastre, vă rugăm să ne contactați la 031 433 6111.