Adaptarea la o nouă rutină

Asumați-vă rutina de cateterizare intermitentă.

Tatiana: Când eram mică și învățam să mă cateterizez, trebuia să mă duc la cabinetul asistentei. Oamenii se întrebau mereu de ce am plecat cu ghiozdanul pentru a merge la cabinetul asistentei și niciodată nu am vrut să vorbesc despre asta. Mi-aș dori ca cineva să mă fi învățat să fiu mândră de asta și vreau ca generațiile viitoare să fie confortabile cu acest lucru.

Cât de des interferează problemele cu vezica urinară în viața de zi cu zi? Probabil mult mai mult decât vă doriți. Odată ce v-ați însușit tehnica și rutina cateterizării intermitente, aceasta va avea un impact pozitiv asupra vieții și sentimentului dumneavoastră de independență.

Totuși, este perfect normal să aveți griji și îndoieli în timpul diferitelor etape de trecere la o nouă rutină de gestionare a vezicii urinare. Dacă acest lucru este valabil pentru dumneavoastră, iată câteva sfaturi care pot fi utile atunci când începeți cateterizarea:

Faza 1. Primirea veștii:

Când vă este prezentată pentru prima dată cateterizarea intermitentă (CI), s-ar putea să vă simțiți copleșiți. Poate simți că este prea devreme pentru a fi introdus în lumea cateterizării. Poate că încă vă luptați să vă împăcați cu situația. Este important să simțiți că CI este o decizie proprie și că sunteți bine informat de către medic/ asistentul medical despre ceea ce se va întâmpla și că vi se acordă timp pentru a vă obișnui cu gândul.

Faza 2. Fiind învățat cum se face:

În mod normal, ne-am simți foarte intimidați de gândul unui „străin” care ne urmărește sau ne atinge părțile intime. Este important să primiți instrucțiuni adecvate de la medic și să vă fie respectată nevoia de confidențialitate. Dacă credeți că demonstrația a fost insuficientă, nu ezitați să solicitați repetarea pașilor.

Faza 3. Încercând acasă pentru prima dată:

Dacă deveniți nesigur când vă întoarceți acasă, nu vă temeți să cereți mai mult ajutor. CI nu este floare la ureche. S-ar putea să trebuiască să încercați de câteva ori înainte să vă simțiți încrezător că o puteți face pe cont propriu. De asemenea, s-ar putea să vă fie frică să nu introduceți cateterul fără asistență. Cunoașterea propriului corp este cheia pentru a înțelege unde ajunge cateterul. Dacă nu ați examinat cu adevărat acea parte a corpului, la început ar putea părea puțin ciudat.

– Dacă sunteți bărbat, doar privind tubul cateterului vă poate face să credeți că este foarte lung – și poate numai gândul vă poate face să vă temeți ca puteți deteriora ceva în interiorul dumneavoastră. S-ar putea să vă ajute dacă urmăriți o scurtă animație despre anatomia masculină pentru a vedea unde se află vezica urinară în corpul dvs. și cum ajunge cateterul acolo.
– Dacă sunteți femeie, s-ar putea să vă fie greu să găsiți deschiderea uretrală. Dacă este posibil, încercați diferite poziții sau luați în considerare utilizarea unei oglinzi portabile. Citiți și “Vă este greu să faceți față?” care abordează unele dintre îngrijorările pe care le-ați putea avea cu privire la utilizarea unui cateter.

Faza 4. În sfârșit adaptat la rutină și acum confruntându-vă cu noi provocări:

Când trebuie să vă întoarceți la serviciu sau doriți să călătoriți, rutina de gestionare a vezicii urinare poate întâmpina provocări din cauza unui program modificat și de un mediu nou (de exemplu toalete publice) și s-ar putea să aveți nevoie chiar și de un alt tip de cateter, care este mai compact sau include o pungă de urină. Este important pentru dvs. să vă continuați rutina de CI și să nu ignorați cateterizările, chiar dacă sentimentul dvs. de securitate și confidențialitate nu este același. Este necesară o anumită planificare. În secțiunea Stil de viață / Îngrijire puteți găsi inspirație și sfaturi pentru când sunteți departe de casă; călătorii, muncă, sport și socializare. Echipa ICare este mai mult decât fericită să vă orienteze către informațiile de care aveți nevoie.

Viitorul

Dacă o cateterizare intermitentă (CI) nu este o soluție temporară pentru dvs., poate fi necesar să vă împăcați cu ideea de a avea CI ca parte a rutinei zilnice – și, eventual, pentru tot restul vieții. Amintiți-vă, în comparație cu alte soluții disponibile de gestionare a vezicii urinare, CI vă ocupă doar puțin timp din zi. În restul timpului, vă puteți trăi viața fără a fi nevoie să vă gândiți la vezica dumneavoastră. În timp, nevoile dvs. de cateterizare intermitentă se pot schimba. Este posibil să aveți modificări ale stării dumneavoastră medicale sau ale capacității dvs. de a efectua CI. S-ar putea să existe și produse mai noi, inovatoare, pe care poate doriți să le încercați. Întâlnirea cu medicul din când în când este recomandată, deoarece vă străduiți să evitați complicațiile și să vă mențineți o sănătate bună a vezicii urinare.

În acest fel, veți continua să aveți produsul potrivit pentru dumneavoastră în funcție de nevoie și stil de viață.

Acestea sunt îndrumări generale menite să vă ajute cu întrebări tipice. Ar trebui să urmați instrucțiunile specifice furnizate de către asistentul medical și în funcție de metoda de cateterizare intermitentă pe care o utilizați.